HD03 SolarEnergy® 4240 Wp  Green power
Dalng
      Groene stroom.
Deze site gaat over monitoren
en de opbrengst van onze
zonepanelen. Ook is er een link
van onze weerstation.
      Nieuws

Met de raspberry pi monitor ik mijn gegevens. software geschreven door Willie Wortel

(pseudoniem). https://ultimate-datalogging.nl/

Met dit software (dashboard designer) log ik ook mijn gegevens naar mijn website.
Hierbij kan ik inloggen bij pv output om mijn gegevens te bekijken, er is ook een dashboard gemaakt in html bestand waarbij ik live mijn opbrengst kan inzien.

Electraverbruik monitoren:
De slimme meter heeft een p1 uitgang waar elke 10 seconden gegevens uitkomen. Hierbij wordt ook een kleine schakeling toegevoegd, om een bruikbaar signaal te genereren die de Raspberry pi 3 kan lezen en verwerken. De volgende standen kunnen worden uitgelezen: elektraverbruik, totaalverbruik, hoog en laag tarief en  teruglevering hoog en laag tarief. Met het plaatsen van de slimme meter is er ook gelijk een nieuwe gasmeter gemonteerd die verbonden is met de slimme meter, waardoor ook deze uitgelezen kan worden. Gasverbruik en totaalverbruik.

Temperatuurmeting:
Op mijn Raspberry pi 3 zijn drie temperatuursensoren gemonteerd van het type DS18B20 , met deze sensoren meet ik de temperatuur van mijn omvormer die op het koelblok van de omvormer gemonteerd is. En  om bij temperatuur overschrijding een koelventilator aan te sturen, dit gaat ook weer via een schakeling. Zo kun je alle temperaturen monitoren met pv output of op mijn webpage, wat je er ook maar mee wilt schakelen. Temperatuur onder de panelen  meten wordt ook wel gedaan.

Voltmeting:
Met de Raspberry pi 3 kan ook de netspanning gecontroleerd worden. Hierbij wordt weer gebruik gemaakt van een schakeling en een oude Nokia adapter type, dit is   met een kleine trafo, waarop staat 3,7 volt, Type ACP-7E. Het is een ladertje met ingebouwde trafo en gelijkrichter, zonder condensator. En met de schakeling ervoor werkt het net als een voltmeter. Op mijn lcd scherm lees ik de netspanning uit.

lcd scherm:
Op mijn webpage en het LCD scherm kan ik alles uitlezen. Dit is een scherm 8x3 cm heeft 20x4 tekens. Dit scherm is voor 5 euro te koop op Ebay. Deze wordt bij mij  serieel aangestuurd, daarvoor zijn maar 3 draden nodig nl. plus en min en data. Serieel is geschikt voor lange afstanden, de meter is bij mij in de keuken aan de muur gemaakt met een kabel van 11 meter verbonden met de Raspberry. Om de 7 seconden wordt er een nieuw scherm geopend: zonnepanelen, elektra, gas, en temperaturen. Deze cyclus herhaald zich telkens.

Raspberry pi 3 en print:
Raspberry pi 3  wordt gekoeld met een koelblok met 2 ventilators. De elektrische componenten heb ik op een print gemaakt en de verbinding tussen raspberry pi 3 en print doormiddel van een lint kabel.De voorkant is voorzien van diverse leds. Aan de bovenzijde zitten alle aansluitingen doormiddel van een connector, De connector is van het type dsub15, waar ik de kabel in kan klikken. Dit is gemakkelijk voor de toegang van mijn printpaat met Raspberry pi 3.Huiding vermogen

Zonnepanelen monitoren:

Hierbij gebruik ik een Kwh meter (drs255bc) die tussen de groep zit van de panelen.
Deze heeft een SO uitgang, bij 1000 pulsen is er 1kwh geleverd. Iedere puls gaat naar de
Raspberry pi 3 met een kleine schakeling ertussen (zie schema), elke 60 sec worden de
gegevens naar pv output geschreven via internet.
P1 schema
SO schema
Temperatuur schema
   P1 schema                                              SO schema                                    Temp schema
Netbeheerder Liander is voorstander van het versneld afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Geld wat hierdoor vrijkomt, kan de overheid inzetten voor bijvoorbeeld een subsidie voor de thuisbatterij.
Bron: Solarmagazijn.nl

Copyright © 2021  J.Meinders  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: zon@meinders.nl