Uitleg monitoring PV installatie d.m.v. Netduino.
Netduino plus V2 is een minicomputer, hiermee monitoor ik de gegevens van mijn zonnepanelen, elektraverbruik en gasverbruik. Ook word de temperatuur van de omvormer bijgehouden, en voltmeting van het net. De netduino wordt geprogrammeerd met visual basic en met electronica wordt het een en ander aangestuurd. Software is geprogrammeerd door (Willie Wortel), een enthousiaste tweaker hobbyist, met schema's erbij. Link om software te downloaden. https://dalue.codeplex.com/releases/view/630351
Zonnepanelen monitoren:
Hierbij gebruik ik een Kwh meter (drs255bc) die tussen de groep zit van de zonnepanelen. Deze heeft een SO uitgang, bij 1000 pulsen is er 1 kwh geleverd. Iedere puls gaat naar de Netduino met een kleine schakeling ertussen (zie schema), elke 60 sec worden de gegevens naar pv output geschreven via internet. Hierbij kan ik inloggen bij pv output om mijn gegevens te bekijken, er is ook een dashboard gemaakt in html bestand waarbij ik live mijn opbrengst kan inzien, zie link live.
Electraverbruik monitoren:
 
De slimme meter heeft een p1 uitgang waar elke 10 seconden gegevens uitkomen. Hierbij wordt ook een kleine schakeling toegevoegd, om een bruikbaar signaal te genereren die de netduino kan lezen en verwerken. De volgende standen kunnen worden uitgelezen: elektraverbruik, totaalverbruik, hoog en laag tarief en  teruglevering hoog en laag tarief. Met het plaatsen van de slimme meter is er ook gelijk een nieuwe gasmeter gemonteerd die verbonden is met de slimme meter, waardoor ook deze uitgelezen kan worden. Gasverbruik en totaalverbruik.
Temperatuurmeting:
Op mijn netduino zijn twee temperatuursensoren gemonteerd van het type DS18B20 , met deze sensoren meet ik de temperatuur van mijn omvormer die op het koelblok van de omvormer gemonteerd is. Ook heb ik 1 in mijn Netduinokastje om bij temperatuur overschrijding een koelventilator aan te sturen, dit gaat ook weer via een schakeling. Zo kun je alle temperaturen monitoren met pv output of op mijn webpage, wat je er ook maar mee wilt schakelen. Temperatuur onder de panelen  meten wordt ook wel gedaan.
Voltmeting:
Met de Netduino kan ook de netspanning gecontroleerd worden. Hierbij wordt weer gebruik gemaakt van een schakeling en een oude Nokia adapter type, dit is   met een kleine trafo, waarop staat 3,7 volt, Type ACP-7E. Het is een ladertje met ingebouwde trafo en gelijkrichter, zonder condensator. En met de schakeling ervoor werkt het net als een voltmeter. Op mijn lcd scherm lees ik de netspanning uit.
LCD scherm:
Op mijn webpage en het LCD scherm kan ik alles uitlezen. Dit is een scherm 8x3 cm heeft 20x4 tekens. Dit scherm is voor 5 euro te koop op Ebay. Deze wordt bij mij  serieel aangestuurd, daarvoor zijn maar 3 draden nodig nl. plus en min en data. Serieel is geschikt voor lange afstanden, de meter is bij mij in de keuken aan de muur gemaakt met een kabel van 11 meter verbonden met de Netduino. Om de 7 seconden wordt er een nieuw scherm geopend: zonnepanelen, elektra, gas, en temperaturen. Deze cyclus herhaald zich telkens.
Netduino en print:
Netduino en de elektrische componenten moeten natuurlijk in een  kastje gemaakt worden. De voorkant is voorzien van diverse leds. Aan de bovenkant zitten alle aansluitingen met connectors, en aan de zijkant een ventilator van 4 centimeter voor de koeling. De connector is van het type dsub25, waar ik de kabel in kan klikken. Dit is gemakkelijk voor de toegang van mijn printpaat met Netduino. Voor meer documentatie: klik hier.
Wat zit er op mijn Netduino:
1- P1 poort  slimme meter :  com2 led op d1
1- So meter: pin d5 led pin  d4.
2- temperatuursensoren ds18b20: pin d13
1- lcd scherm serial digole 4x20: com3 pin d8.
1- volt meter netspanning  nokia trafo: pin a5.
1- led voor  data pin d6.
1- led voor sd write pin  d9.
1- led voor feed in pin d11
1- led voor feed out pin d10
Lay-out voor p1 so uit te lezen.
MeinHomeEnergy
2885 Wp greenpower
Powered by Omnik / Eging pv
www.hitwebcounter.com
Email: zon@jmeinders.nl
Copyright 2012-2017 J.Meinders.
M
        Week opbrengst PV: 63.6 Kwh           Totaal opbrengst vanaf 2012: 11988.6 Kwh.         Co2 reductie: 7073 Kg