MeinHomeEnergy ®

Uitleg monitoring PV installatie d.m.v. Raspberry.
Electraverbruik monitoren:
 
De slimme meter heeft een p1 uitgang waar elke 10 seconden gegevens uitkomen. Hierbij wordt ook een kleine schakeling toegevoegd, om een bruikbaar signaal te genereren die de Raspberry pi 3 kan lezen en verwerken. De volgende standen kunnen worden uitgelezen: elektraverbruik, totaalverbruik, hoog en laag tarief en  teruglevering hoog en laag tarief. Met het plaatsen van de slimme meter is er ook gelijk een nieuwe gasmeter gemonteerd die verbonden is met de slimme meter, waardoor ook deze uitgelezen kan worden. Gasverbruik en totaalverbruik.
Temperatuurmeting:
Op mijn Raspberry pi 3 zijn drie temperatuursensoren gemonteerd van het type DS18B20 , met deze sensoren meet ik de temperatuur van mijn omvormer die op het koelblok van de omvormer gemonteerd is. En  om bij temperatuur overschrijding een koelventilator aan te sturen, dit gaat ook weer via een schakeling. Zo kun je alle temperaturen monitoren met pv output of op mijn webpage, wat je er ook maar mee wilt schakelen. Temperatuur onder de panelen  meten wordt ook wel gedaan.
Voltmeting:
Met de Raspberry pi 3 kan ook de netspanning gecontroleerd worden. Hierbij wordt weer gebruik gemaakt van een schakeling en een oude Nokia adapter type, dit is   met een kleine trafo, waarop staat 3,7 volt, Type ACP-7E. Het is een ladertje met ingebouwde trafo en gelijkrichter, zonder condensator. En met de schakeling ervoor werkt het net als een voltmeter. Op mijn lcd scherm lees ik de netspanning uit.
LCD scherm:
Op mijn webpage en het LCD scherm kan ik alles uitlezen. Dit is een scherm 8x3 cm heeft 20x4 tekens. Dit scherm is voor 5 euro te koop op Ebay. Deze wordt bij mij  serieel aangestuurd, daarvoor zijn maar 3 draden nodig nl. plus en min en data. Serieel is geschikt voor lange afstanden, de meter is bij mij in de keuken aan de muur gemaakt met een kabel van 11 meter verbonden met de Netduino. Om de 7 seconden wordt er een nieuw scherm geopend: zonnepanelen, elektra, gas, en temperaturen. Deze cyclus herhaald zich telkens.
Raspberry pi 3 en print:
Raspberry pi 3 en de elektrische componenten moeten natuurlijk in een  kastje gemaakt worden. De voorkant is voorzien van diverse leds. Aan de bovenkant zitten alle aansluitingen met connectors, en aan de zijkant een ventilator van 4 centimeter voor de koeling. De connector is van het type dsub25, waar ik de kabel in kan klikken. Dit is gemakkelijk voor de toegang van mijn printpaat met Raspberry pi 3. Voor meer documentatie: klik hier.
Wat zit er op mijn Raspberry pi 3:
1- P1 poort  slimme meter
4- So meter
5- temperatuursensoren ds18b20
2- zeven segment display
1- lcd scherm serial digole 4x20
1- volt meter netspanning  nokia trafo
1- led voor data
1- led voor feed in
1- led voor feed out
4- led voor SO pulse
1- led voor p1 poort
Email: zon@jmeinders.nl
Copyright © 2012-2018 J.Meinders.
Hierbij gebruik ik een Kwh meter (drs255bc) die tussen de groep zit van de zonnepanelen. Deze heeft een SO uitgang, bij 1000 pulsen is er 1 kwh geleverd. Iedere puls gaat naar de Raspberry pi 3 met een kleine schakeling ertussen (zie schema), elke 60 sec worden de gegevens naar pv output geschreven via internet. Hierbij kan ik inloggen bij pv output om mijn gegevens te bekijken, er is ook een dashboard gemaakt in html bestand waarbij ik live mijn opbrengst kan inzien, zie link live.
Zonnepanelen monitoren:
Met de Raspberry pi 3 monitoor ik de gegevens van mijn zonnepanelen, elektraverbruik en gasverbruik. Ook word de temperatuur van de omvormer bijgehouden, en voltmeting van het net. De Raspberry pi 3 draait op windows 10 IoT en met electronica wordt het een en ander aangestuurd. Software is geprogrammeerd door (Willie Wortel), een enthousiaste tweaker hobbyist, met schema's erbij. Link om software te downloaden. https://www.ultimate-datalogging.nl
MeinHomeEnergy®
3405 Wp greenpower